Oxfam zverejnil rozsiahly Food Index

Pozrite si interaktívnu grafiku Oxfamu. Zobrazuje potravinovú situáciu 125 krajín sveta.

Každý ôsmy človek na svete si večer líha spať hladný. Neuveriteľné je to hlavne preto, že v dnešnej dobe je na svete jedla dosť pre každého. Infografika Oxfamu ukazuje, ako neúmerná konzumácia jedla a zlé nakladanie so zdrojmi a odpadmi spôsobujú, že stovky miliónov ľudí na svete nemajú čo jesť. 

 

V prehľadnej grafike si môžete postupne pozrieť, ktoré krajiny majú dostatok a ktorým jedlo chýba.  V druhej záložke vidieť, že aj napriek tomu, že je jedla v danej krajine dostatok, nie všetci obyvatelia si ho môžu dovoliť kúpiť. V tretej záložke vidíme, v ktorých krajinách nájdeme najkvalitnejšie potraviny a naopak, kde ľudia jedia nekvalitné jedlo. Tá posledná zobrazuje výskyt cukrovky a obezity.

Skúste vo všetkých z nich nájsť Slovensko. Súhlasíte s jeho umiestnením v jednotlivých častiach grafiky?  

 

Ktoré opatrenia pomôžu, aby sa tento zlý stav potravinového systému napravil? 

Investície do malých farmárov a celkovo do poľnohospodárstva a infraštruktúry v rozvojových krajinách s cieľom zvýšiť úroveň produkcie a rozmanitosť plodín. Poskytnúť poľnohospodárom prístup na trhy a prostriedky pre skladovanie potravín, aby sa zabránilo plytvaniu.

– Boj proti klimatickým zmenám znížením celosvetových emisií oxidu uhličitého, aby sa zabránilo čoraz horším klimatickým vplyvom na produkciu potravín. Investície do pružnej poľnohospodárskej výroby. Dotácie poľnohospodárom aby mohli zavádzať lepšie postupy a technológie, ktoré reagujú na zmenu klímy.

– Upravenie vlastníctva pozemkov a pôdy tak, aby zraniteľné komunity boli vystavené menšiemu riziku, že stratia pôdu, od ktorej sú priamo závislí.

– Akcie od vlád a potravinárskeho priemyslu v snahe obmedziť nárast nadváhy a obezity, ktoré  predstavujú zásadný zdravotný problém rozvojových a rozvíjajúcich sa ekonomík.

– Lepšia regulácia potravín, ktorá zabráni vysokým a nestálym cenám potravín. 

 

Celú grafiku si môžete pozrieť TU

Tak isto sú tieto údaje na stránke Oxfamu k dispozícii na stiahnutie ako Excel dokument.