Inšpiratívne české podujatie

Palmový olej používame a konzumujeme asi všetci, aj keď o tom možno nevieme. Žiaci v jednej českej základnej škole sa rozhodli upozorniť na prítomnosť palmového oleja v našich životoch. Jeho pestovanie pre našu spotrebu totiž negatívne ovplyvňuje obyvateľov a prostredie v krajinách, kde sa pestuje.

V apríly sa na Deň Zeme uskutočnilo v českej základnej škole v Zbirohu zaujímavé podujatie. Inšpirovať môže aj slovenské školy. Podujatie bolo zamerané na tému, o ktorej sme informovali už aj na našej stránke, p pestovania a používania palmového oleja.
Počas podujatia si žiaci pozreli film Zelená púšť o devastácii tropických dažďových pralesov a dozvedeli sa ako a prečo sa pestuje palma olejová. Hovorilo sa aj o ďalších dopadoch pestovania. Okrem životného prostredia zasahuje aj spôsob života miestnych komunít v Indonézii, ktorá je lídrom v pestovaní tejto plodiny.
(Film je voľne voľne dostupný aj na internete TU alebo v našom videoarchíve)
Sprievodné aktivity k filmu sa zaoberali najmä zvyšovaním povedomia a aktivizmom. Žiaci k tejto téme vytvorili náučné plagáty, ktoré vyvesili v meste a v priestoroch školy. Stovky žiakov školy sa navyše dobrovoľne zaviazalo k tomu, že nebudú kupovať výrobky, ktoré obsahujú palmový olej, aj keď mnohé z nich majú veľmi radi.
Celé podujatie svojimi aktivitami napomáhalo rozvoju kritického myslenia žiakov a nabádalo k ich iniciatíve, tvorivosti a aktivite. Niektoré deti dokonca požiadali jedáleň, aby na budúcu Veľkú noc nekupovali čokoládové vajíčka obsahujúce palmový olej.

Ako sme už informovali o palmovom oleji, ide o najpoužívanejší olej v súčasnosti. Je bežnou zložkou v mnohých bežných výrobkoch od kozmetiky, cez potraviny ako čokolády, čipsy, či zmrzliny, až po zložku v tzv. biopalivách. Často je však jeho prítomnosť skrytá pred spotrebiteľmi v názvoch ako “rastlinný olej” a pod.
Pestovanie tejto palmy je finančne nenáročné a s vysokým dopytom vzniká tlak na jeho pestovanie. Vplýva však na krajiny a obyvateľstvo, kde sa pestuje – najmä Indonéziu a Malajziu. Odlesňovanie pralesov, ktoré má rozšíriť plochy na pestovanie palmy spôsobuje nenávratnú redukciu biodiverzity, obmedzovanie a vymieranie ohrozených druhov ako sú orangutany. Navyše pri rozširovaní výroby dochádza vinou slabej legislatívy k zaberaniu pôdy miestnej populácii, k detskej práci a v neposlednom rade k vyčerpávaniu pôdy a tým k ohrozeniu potravinovej bezpečnosti miestnych.

Viac k téme nájdete TU a TU.