Český projekt o výžive ponúkol zaujímavé nápady
Česká kampaň Naše posvícení bola plná inšpiratívnych prístupov škôl a žiakov k témam potravinovej bezpečnosti. Rozprávali sa rozprávky, pozerali filmy ale aj ochutnávali jedlá.
Česká organizácia Člověk v tísni sa spolupodieľala na medzinárodnom projekte pre stredné školy Food Right Now – Postavme sa hladu! Zapojili sa doň aj učitelia a študenti z Francúzska, Talianska, Írska a Nemecka. V rámci kampane pripravil Člověk v tísni akciu Naše posvícení, ktorá sa uskutočnila 16. októbra pri príležitosti medzinárodného Dňa výživy. Po celej Českej republike sa do nej zapojilo vyše 200 organizácií (základné, stredné, odborné a vysoké školy, reštaurácie, jedálne a.i.). Projekt bol zameraný na otázky súvisiace s produkciou potravín a ich nedostatkom v niektorých častiach sveta a cieľom celej akcie bolo informovať čo najširšiu verejnosť, žiakov a študentov o otázkach potravinovej bezpečnosti.
Zapojené reštaurácie a jedálne na tento deň ponúkli aspoň jedno jedlo z denného menu pripravené z lokálnych surovín. V niektorých školách pripravovali takéto jedlá samotní žiaci, ktorí navštívili aj miestne farmy. Inde to boli rodičia, ktorí pripravili deťom desiatu z miestnych zdrojov. Zaujímavosťou bola aj Hladová kaváren, v jednom pražskom gymnáziu, v ktorej študenti lákali na koláče a sladkosti pripravené, samozrejme, z lokálnych potravín. Kaviareň sprevádzala diskusia o dovážaní potravín a plytvaní jedlom.
Prečo konzumovať lokálne potraviny dopestované v našom okolí? Šetríme tak rozvojovým krajinám, kde mnohé nadnárodné firmy dopestujú svoju produkciu, zdroje ako voda a pôda a tie sú tak k dispozícii miestnym obyvateľom. Distribúcia lokálnych výrobkov je tiež menej energeticky náročná a šetrí životné prostredie.
Okrem prípravy lokálnych jedál sa na školách konali rôzne osvetové aktivity. V Plzni sa prednášalo a diskutovalo s odborníkmi z Južnej Ameriky. Študenti si tiež pozreli film Umlčaná zem – Príbeh sóje, ktorý otvoril otázky používania nedovolených chemikálií a dopady na iné rastliny pri pestovaní sóje, otázky zaberania pôdy, či rozdielneho stravovania a dostupnosti potravín v Čechách a v Južnej Amerike. Na gymnáziu v Mnichovom Hradišti pripravili pre žiakov tretích tried rozprávku o Nešťastnom jabĺčku z Brazílie do Čiech a tak priblížili tému dovozu potravín. Rozprávali sa tiež o stravovacích návykoch a ochutnávkou porovnávali jedlá z farmárskeho trhu s tými zo supermarketu. Jedna zo škôl dokonca natočila vlastný dokument s názvom Pojďme to zkusit jinak…efektivněji…, ktorý si následne pozreli ich spolužiaci, učitelia, rodičia a zástupcovia mesta.
Viac o akcii Naše posvícení ako aj o kampani Food Right Now – Postavme se hladu! nájdete TU